Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“ – Чепеларе 2023

Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“ – Чепеларе 2023

На 02 септември (събота) от 17:00 часа пред паметника на Капитан Петко войвода е официалното откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка.

Пушката на Капитан Петко ще бъде предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. За нея има две легенди. Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга оръжието му е подарък лично от руския император Александър II. Тя е марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян.

Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено от 17:00 часа пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“ 14 /главната улица на гр. Чепеларе до Виенски салон/. Във възстановката ще участват ДТС към НЧ „Родопска искра 1880″ – Чепеларе, Гайдарски състав “Петко Войвода“, Сдружение „Родопски Хайдути“, самодейни състави и Представителен Фолклорен Ансамбъл „Шевица“.

В 17:45 часа стартира тържественото шествие, начело с войводата към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата ще продължи със сдружение „Родопски хайдути под съпровода на над 30-те родопски каба гайди от гайдарски състав „Петко Войвода“.

От 18:30 часа в градската градина ще бъде представена „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, организирана от Съюза на тракийските дружества в България. Очаква Ви също и интересна фотоизложба „Петко Киряков – войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви.

Концертната програма на Представителен Фолклорен Aнсамбъл „Шевица“, състоящ се от 60 красиви млади изпълнители започва от 19:30 часа на пл. „Олимпийски“.

По време на празника ще имате възможност да се снимате с Войводата пред специално създаден кът за снимки, както и да посетите лично еко пътека „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.

Програма за събитието:


Настаняване в апартаменти под наем Пампорово

Предлагаме нощувка в самостоятелен едноспален или двуспален апартамент в апартаментен комплекс – Firefly в курортен комплекс Пампорово. Рагледайте цени и направете резервация още днес! За въпроси и детайли – тел. за директна резервация: +359 887 388 620